Drones kunnen voor steeds meer activiteiten een zeer efficiënt hulpmiddel zijn. Ook voor de landbouw is dit onbemande vliegtuigje een uiterst handige technologie. 'De traditionele boer is zelfs over een jaar of 5 uit onze provincie verdwenen', aldus de Universiteit van Wageningen.

FAA toestemming

Begin dit jaar heeft de FAA (Federal Aviation Administration) voor het eerst toestemming gegeven aan een bedrijf om gewassen te bestuderen. Deze toestemming werd gegeven aan Advanced Aviation Solutions. In 2014 was dit nog lastig vanwege de wet RPAS. Advanced Aviation Solutions gebruikte een SenseFly eBee drone om akkers te bestuderen en daarbij metingen te doen. Ook wordt er door middel van de eBee ongedierte opgemerkt, en wordt de mate van gezondheid van het gewas vastgesteld. Zo zien ze waar bijvoorbeeld meer of juist minder bestrijdingsmiddelen of kunstmest ingezet moet worden. FAA-approval-toestemming-landbouw-drone-drones-quadcopterFAA-approval-toestemming-landbouw-drone-drones-quadcopter

Gegevens

Ook is het mogelijk om met een apparaat de grondsamenstelling in kaart te brengen, hier komt vervolgens een bodemkaart uit voort. De gegevens die voortkomen uit de overzichtsfoto's van de SenseFLY eBee kunnen eenvoudig gekoppeld worden aan deze bodemkaarten. De meeste landbouwvoertuigen beschikken namelijk over een GPS-systeem. De gegevens uit de overzichtsfoto's worden vervolgens in dit GPS-systeem ingevoerd en vervolgens kan het voertuig heel precies strooien, poten en spuiten.

Loonbedrijf Thijssen

Loonbedrijf Thijssen was het eerste Nederlandse bedrijf dat een onbemand vliegtuigje gebruikt om bijvoorbeeld percelen te scannen. Ook Thijssen maakte gebruik van een SenseFly eBee. Het systeem in het vliegtuigje berekent zelf de vlieghoogte en de te vliegen route. Wanneer de eBee klaar is met zijn vlucht worden de overzichtsfoto's omgezet tot perceelkaarten waarmee onder andere het bladoppervlak en de gewasontwikkeling geanalyseerd worden.

Voordelen

Door het gebruik van deze technologische innovatie kan er meer winst behaald worden. Daarnaast is het ook beter voor het milieu. Voor sommige boeren is het vaak nog een risico aangezien er wel een flinke investering gedaan moet worden. De universiteit van Wageningen geeft echter aan dat er geen reden voor angst is. ''Vaak zijn die investeringen al binnen drie jaar terugverdiend'', aldus de Wageningen Universiteit.

0 Reacties

    Plaats een reactie