Wetenschappers aan de Standford Universiteit in Amerika vinden het geheim tot stabiele camera’s in de nek van zwanen. Door te onderzoeken hoe zwanen hun hoofd stil houden terwijl hun lichaam draait en hun vleugels op en neer gaan, kan er een stabilisatie systeem ontwikkeld worden waarmee drones in staat zijn scherpere videobeelden te maken.

Jaloers

De wetenschappers zijn jaloers op de luchtacrobatiek die zwanen en ganzen uitvoeren. Tijdens de vlucht draaien de vogels hun lichaam en slaan zij met hun vleugels terwijl hun hoofd volledig stil blijft. Wetenschappers hebben al eerder nek en hoofd bewegingen bestudeerd van vogels die lopen en stilstaan, maar nog niet eerder is het mechanisme tijdens de vlucht succesvol bestudeerd, tot nu toe.

Studie

Alle vogels hebben een ingebouwd visie stabilisatie om te compenseren voor de op en neer bewegingen van het lichaam veroorzaakt door het klapperen met hun vleugels tijdens de vlucht. De zwanen nek is zeer complex en bevat 20 gewrichten en meer dan 200 spieren aan elke kant. De nek is afgesteld als de ophanging van een auto. Door high-speed video’s te maken van wilde zwanen en computer modellen te gebruiken, proberen zij erachter te komen hoe de zwanen hun hoofd stabiliseren.

Zwaangimbal

De wetenschappers aan de Standford Universiteit hebben inmiddels een prototype ontwikkeld van een zwanengimbal. Dit prototype moet de basis vormen voor de nieuwe type gimbals. In de video is te zien dat de hoofdcamera het beeld perfect stil houdt.

Gimal

Tegenwoordig kennen veel drones al een goede beeldstabilisatie door de ontwikkeling van gimbals, elektronisch aangestuurde camera ophangsystemen. Tijdens de vlucht compenseert de gimbal de bewegingen van de drone waardoor de camera op hetzelfde punt gericht blijft. Deze gimbals kunnen bij turbulent weer, op- en neergaande of heen- en weergaande bewegingen de drone niet volledig compenseren. Daar brengt de zwaangimbal hopelijk verandering in. gopro_gimbal_dji_3drgopro_gimbal_dji_3dr

0 Reacties

    Plaats een reactie