Jaarlijks voeren kersentelers in Centraal-Washington strijd om de rijpende kersen te beschermen tegen de hevige regenval. Na het gebruik van lege sprayers, windmachines en gehuurde helikopters zijn nu drones aan de beurt om het probleem aan te pakken. Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Washington experimenteren de inzet van drones om natte kersenbomen droog te blazen.

Droog blazen

De overvloedige regenval beschadigt jaarlijks de schil van het fruit waardoor de kers onverkoopbaar is. Kers telers zijn dan ook veel bezig met de bescherming van hun fruit en altijd opzoek naar nieuwe manieren om dit probleem op te lossen. Oplossingen die momenteel gebruikt worden zijn het gebruik van lege sprayers, windmachines en helikopters, die laag over de bomen vliegen om de luchtdruk de kersen te laten drogen. Door de hoge kosten en het gevaar dat een helikopter met zich mee brengt wordt op dit moment een kleine onbemande helikopter getest.

Onbemande helikopter

In de afgelopen vier jaar zijn er totaal vier helikopters neergestort waarbij drie met een dodelijke afloop. De universiteit demonstreerde onlangs aan 15 fruittelers een concept van de Yamaha RMAX, een onbemande helikopter met een benzine motor. Deze onbemande helikopter is een stuk veiliger en goedkoper dan een bemande helikopter. De Yamaha RMAX heeft veel weg van de High Eye HEF 30 die ook op benzine vliegt. drones-blazen-kersen-droog-in-washington-usa-yamaha-rmaxdrones-blazen-kersen-droog-in-washington-usa-yamaha-rmax

0 Reacties

    Plaats een reactie