In het Belgische Leuven werd afgelopen week een zomerkamp met het thema drones georganiseerd. Van 6 t/m 10 juli werden jongeren van 14 tot 16 jaar ingewijd in de wereld van drones en konden ze onder meer drones onderzoeken en bouwen. Het kamp is een initiatief van de Roger Van Overstraeten Society (RVO-Society). Deze organisatie wil jongeren enthousiast maken voor wetenschap en technologie. Het kamp is onderdeel van het 'Drone-Age' project waar de RVO-Society aan meewerkt.

Drone-Age project

Voor het 'Drone-Age' project wordt samengewerkt met de lerarenopleiding van UCLL, Flanders Smart Hub en de camera-opleiding van Narafi. In het kader van dit project worden 2 jaar lang zowel in Leuven als in Asse voor jongeren sessies georganiseerd met betrekking tot drones. Het drone zomerkamp is een extra initiatief om jongeren onder te dompelen in de wereld van UAV's.

Enthousiaste deelnemers

De jongeren onderzochten onder meer uit welke onderdelen een drone bestaat, hoe de software en het programmeren in elkaar steekt en hoe ze zelf een drone kunnen bouwen en besturen. "De bedoeling van dit zomerkamp is vooral om de jeugd warm te maken voor wetenschap en techniek, al was dat voor de deelnemers eigenlijk niet nodig, want ze waren allemaal erg gemotiveerd om bij te leren", aldus projectbegeleider Kristof Jacobs. Ook deelnemers waren erg enthousiast. Eline (15) uit Werchter deed als enige meisje mee aan het kamp: "Het kamp was heel leerrijk, want eigenlijk kregen we enkel uitleg over basistechnieken zoals lassen. Hoe je een drone in elkaar knutselt, moesten we zelf via internet opzoeken, al kwamen de coaches ons natuurlijk wel helpen". drone_zomerkamp_leuven_2015drone_zomerkamp_leuven_2015

Demosessie

“Welk object is er op dit ogenblik meer geschikt om jongeren enthousiast te maken voor technologie dan drones, die zich helemaal in hun leefwereld situeren? Drones zitten bovendien vol met geavanceerde sensoren en microchips die door IMEC werd ontwikkeld”, aldus Kristof Jacobs tijdens een demosessie waarbij de jongeren de door hen gebouwde drones konden demonstreren aan hun ouders.

Dronecafé

In oktober organiseert de RVO-Society een niew evenement genaamd het Dronecafé. 10 deelnemers tot 18 jaar kunnen dan elke donderdagavond aan de slag op de Comenius campus in Leuven om een drone ter waarde van 1.000 euro in elkaar te steken. Gezien het beperkt aantal plaatsen dienen Belgische jongeren voor deelname aan dit project wel eerst een motivatiebrief in te sturen en deze toe te lichten in een toelatingsgesprek.

1 Reacties

  1. wim

    Leuk initiatief en zeer goed voor de jeugd

Plaats een reactie