Op Kickstarter.com is momenteel het project 'Snotbot' actief. Snotbots zijn custom-built drones die gebruikt worden voor walvisonderzoek, zonder de reusactige oceaandieren hierbij lastig te vallen. De drones verzamelen het snot van walvissen die aan de oppervlakte komen om uit te ademen. Initiatiefnemers Ocean Alliance en het Olin College of Engineering hopen via de crowdfunding website een bedrag van $225.000 op te halen. snotbot_kickstarter_oceanalliance.

Snotbots

Snotbots zijn speciaal ontworpen drones die het snot dat walvissen via hun spuitgaten uitblazen opvangen voor verder onderzoek. Met het walvissnot kunnen onderzoekers DNA analyseren, virussen en bacterieën bestuderen en gifstoffen herkennen die eventueel uit de omgeving zijn opgenomen. Door het gebruik van drones hoeven walvissen niet meer van dichtbij te worden lastig gevallen; de Snotbot vliegt enkel boven de walvissen wanneer deze even boven water komen om uit te ademen. De invloed van de onderzoeksmethode op de resultaten is hiervoor veel kleiner; voorheen werden er namelijk hoge stressmetingen gedaan wanneer onderzoekers in de buurt van de grote zeezoogdieren kwamen.

Technische uitdagingen

Uiteraard zijn de Snotbots van het onderzoeksteam van Ocean Alliance en het Olin College of Engineering water- en snotproof gemaakt. Ook zijn de Snotbots uitgerust met een uniek opvangsysteem wat de onderzoekers van genoeg testmateriaal kan voorzien. Dit was een grote uitdaging, aangezien de onderzoekers nooit dicht in de buurt zijn wanneer de samples worden verzameld om zo de rust van de walvissen te garanderen. Er is daarnaast een Snotshot ontwikkeld om de Snotbot te testen. Deze 3D-geprintte namaakwalvis is in staat het uitademen van een walvis natuurgetrouw te simuleren. snotbot_getest_met_snotshotsnotbot_getest_met_snotshot

Crowdfunding campagne

Om de Snotbots daadwerkelijk in te zetten voor walvisonderzoek, richt het Snotbot team zich op de vrijgevige bezoekers van crowfunding website Kickstarter. Het team wil met het bedrag van $225.000 euro drie expedities realiseren in Zuid-Oost Alaska, in de Golf van Californië (Zee van Cortez) en ten zuidoosten van Argentinië. Deze drie locaties zijn uitgekozen omdat deze erg belangrijk zijn voor de toekomst van walvissen op onze planeet en ze kunnen helpen het gedrag van de verschillende walvissoorten beter te begrijpen.

Patrick Stewart

Acteur Sir Patrick Steward, bekend van zijn rol in o.a. Star Strek, steunt het Snotbot project en speelt in onderstaand filmpje mee om de toepassing van de snotverzamelende drones uit te leggen. Zo wordt er duidelijk uitgelegd hoe de huidige onderzoeksmethodes stress kunnen veroorzaken en wat het team met het totaal opgehaalde bedrag wil doen.

0 Reacties

    Plaats een reactie