In de toekomst vliegen er op de Veerse stranden mogelijk drones om extra veiligheid te bieden. De drones moeten dan uitgerust worden met een speaker en camera zodat personen ver in het water aangesproken kunnen worden wanneer zij te ver weg van de kust af zwemmen. Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) wil onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om kleine onbemande luchtvaartuigen in te zetten voor de strandbewaking.

Mogelijkheden

"Op dit moment zijn er nog geen concrete plannen", zegt SSV-directeur Lukas Franse. "We bekijken eerst of en wat er voor mogelijkheden zijn. Er is al zijdelings contact met Scalda en de HZ geweest. Misschien dat zij daarin met hun knowhow iets kunnen betekenen."

Onderzoek

SVV heeft een budget van vijf- tot maximaal tienduizend euro in het onderzoek naar de mogelijkheden. Een drone is sneller dan de waterscooter en via een drone kan de zwemmer gewaarschuwd worden. Iemand die te dicht bij de paalhoofden zit of in een geul raakt, kan zo instructies krijgen om zichzelf in veiligheid te brengen tot er meer hulp ter plaatsen is. Aan een drone die een reddingsboei kan uitwerpen denkt de SSV niet aan.

Proef op de som

Franse moest eerst lachen om het idee om drones in te zetten, maar wil de gewoon de proef op de som nemen na een seizoen vliegen op een afgebakend stuk strand. De gemeente staat er ook niet negatief tegenover. Als het allemaal goed uitpakt moeten er vergunningen, aansprakelijkheid, regelgeving, privacy en dergelijke zaken goed geregeld worden. De strandwacht blijft echter onvervangbaar, een drone kan immers geen mensen uit het water halen. drones-veerse-stranden-extra-veiligheid-ssv-dji-phantom-vissen-redding-drenkelingdrones-veerse-stranden-extra-veiligheid-ssv-dji-phantom-vissen-redding-drenkeling

0 Reacties

    Plaats een reactie