Henk Kamp, de minister van Economische Zaken, heeft zich in een brief aan de Voorzitter van de Tweede Kamer uitgedrukt over zijn wensen rondom drone-gebruik. Wat hem betreft wordt er meer ruimte gecreëerd voor de onbemande luchtvaartuigen.

Brief

De brief van Kamp aan de kamer gaat onder andere in op de 'toekomstbestendigheid van wet- en regelgeving in relatie tot technologische ontwikkelingen', waar drones aan bod komen. Zoals wordt gesteld hebben de onbemande luchtvaartuigen 'veel potentieel voor publiek en commercieel gebruik'. De brief, met daarin de ideeën, is opgesteld in samenwerking met de minister van Veiligheid en Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. In het verhaal wordt benadrukt dat te benutten kansen met drones, altijd in goede balans moeten zijn met publieke belangen zoals veiligheid en privacy.

Toepassingsmogelijkheden

Wat Kamp terecht stelt in zijn brief, is dat drones in de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling hebben doorgemaakt en bij een steeds breder publiek terecht zijn gekomen. De toepassingsmogelijkheden hebben volgens hem veel potentieel voor commercieel gebruik. Als voorbeeld wordt bijvoorbeeld genoemd inspectie van landbouw en windmolens, mediadoeleinden en gebruik door veiligheidsdiensten. Daarbij acht de minister het nodig dat een specifiek beleid ten aanzien van drones wordt ontwikkeld. "Een van de zes uitgangspunten is dat de overheid innovatieve ontwikkelingen door bedrijven en kennisinstellingen graag wil faciliteren, bijvoorbeeld door ruimte te geven aan test- en oefenlocaties". regelgevingregelgeving

Verruiming

Een belangrijk punt in de brief is de verruiming van de drone-regelgeving. "Het voornemen van het kabinet is er op gericht om op korte termijn de regelgeving zodanig aan te passen dat de mogelijkheden voor beroepsmatig gebruik van drones worden verruimd. Voor het gebruik van lichtere drones zullen eenvoudiger eisen gaan gelden dan voor zwaardere drones. Het is de bedoeling om met de nationale regelgeving zo veel mogelijk aan te sluiten bij eventuele Europese regelgeving, die naar verwachting pas in 2017 tot regels zal leiden. Op deze manier ontstaat er een gelijk speelveld voor de Nederlandse industrie ten opzichte van andere Europese spelers."

Verkenning

In de komende maanden worden verschillende verkenningen in gang gezet, om de commerciele toepassing van drones verder te operationaliseren. Deze verkenning zal begin 2016 dan zijn afgerond. Aan de hand van de verkenningen heeft de overheid een beter beeld van de huidige status rondom drone-gebruik en de toekomstwensen hieromtrent.

0 Reacties

    Plaats een reactie