Televisieprogramma's EenVandaag en EditieNL besteedden gisteren aandacht aan drones in hun uitzending. Naar aanleiding van steeds vaker voorkomende berichten over drones die opduiken tijdens de landing van passagiersvliegtuigen in de buurt van luchthavens, wijdden beide actualiteitenprogramma's een onderdeel van hun uitzending aan de onbemande vliegtuigjes.

EenVandaag

De Vereniging Van Verkeersvliegers (VNV) vreest ongelukken in de lucht door de toename van het aantal drones. "Tot nu toe zijn er nog geen ongelukken gebeurd, maar dat is slechts een kwestie van tijd", aldus Piet-Hein Eldering van de VNV. De markt voor drones is sterk groeiende, maar de duidelijkheid van de regelgeving laat nog te wensen over. Volgens drone-ondernemer Parcival Hofland is een diploma (vliegbrevet) hoog nodig, zeker als er met zwaardere drones gevlogen wordt. Bekijk het fragment 'Luchtvaart vreest botsingen met drones' aan het begin van de uitzending van dinsdag 28 juli 2015 van EenVandaag:

EditieNL

Ook RTL's EditieNL besteedde aandacht aan drones in haar uitzending van dinsdag 28 juli 2015. Verslaggever Robert Schouten ging op zoek naar de "Do's and Drones" omtrent het gebruik van drones. Bekijk het fragment 'Do's and Drones' (omstreeks 09:40) in de uitzending van dinsdag 28 juli 2015 van EditieNL:

1 Reacties

  1. Hans Geurtsen

    In deze rapportage wordt tot twee keer toe gezegd dat de regels duidelijk zijn. In mijn optiek zijn ze dat juist niet. "met een drone in een woonwijk vliegen, is natuurlijk verboden", aldus de verslaggever, wat even later verklaard wordt met de uitspraak "we staan namelijk binnen de 150 meter van bebouwing". Maar als particulier vlieger (waar het verslag op gebaseerd is) heb je je te houden aan de "regelgeving modelvliegen". Daarin staat letterlijk als beperking "de vlucht wordt niet uitgevoerd boven gebieden met aaneengesloten bebouwing … met uitzondering van wegen in 30 km-zones binnen de bebouwde kom …". Met andere woorden, ik mag als particulier binnen de bebouwde kom vliegen en ik hoef geen afstand te houden tot aaneengesloten bebouwing, zolang ik er maar niet boven vlieg. De onduidelijkheid komt in mijn optiek door het verschil tussen particulier en commercieel gebruik van drones. Een verschil wat sinds 1 juli wel kleiner is geworden, maar nog niet is verdwenen. Zo moet een commercieel dronepiloot wel 150 meter afstand houden van bebouwing, volgens de "regelgeving voor commercieel gebruik van drones": "Het is verboden een VFR-vlucht uit te voeren met een RPA binnen 150 meter horizontaal van mensenmenigten, aaneengesloten bebouwing ...". Duidelijk hé...?

Plaats een reactie