Er zijn momenteel meerdere partijen druk bezig met het uitwerken van de mogelijkheden voor dronebezorging. Dat drones in staat zijn kleine pakketjes te vervoeren is in ieder geval een feit. Onderzoekers van de John Hopkins universiteit uit Baltimore, Maryland hebben nu voor het eerst gekeken naar de drone bezorgmogelijkheden van laboratorium monsters, zoals bloed.

Bloedtransport door drones

Bloedmonsters zijn erg teer en vatbaar voor besmetting tijdens transport. Dergelijke monsters moeten dan ook met grote zorg worden vervoerd. De onderzoekers van de John Hopkins universiteit weten het zeker; drones zijn in staat deze belangrijke taak te volbrengen. Testresultaten laten zien dat de monsters niet besmet raakten tijdens een vlucht van 40 minuten met een drone. De mogelijkheden voor de toekomst lijken dan ook veelbelovend.

Testprogramma Afrika

Timothy Kien Amukele, werkzaam als patholoog aan de John Hopkins universiteit en verantwoordelijk voor de samenwerking tussen de universiteit in Maryland en de Makere universiteit in Uganda, geeft aan dat de volgende stap in het onderzoek het uitrollen van een pilot programma in Afrika is. "Een drone kan tot wel 100 km in 40 minuten afleggen. Ze zijn minder kostbaar dan motoren en hebben geen last van files. Daarnaast bestaat de techniek al waarmee een drone kan worden geprogrammeerd om naar bepaalde GPS-coordinaten te vliegen", aldus Amukele. Het is onwaarschijnlijk dat de transport-technologie wordt ingezet in ontwikkelde gebieden, maar op het platteland en in ontwikkelingslanden waar de infrastructuur nog niet optimaal is kunnen drones erg nuttig zijn. De test wordt daarom uitgevoerd in Afrika.

0 Reacties

    Plaats een reactie