D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg pleitte voor een verantwoorde en veilige manier om drones deel uit te laten maken van het luchtruim. Hij vindt het van groot belang vooral nadat er afgelopen week een drone neer stortte vlakbij een landingsbaan van Schiphol. Dit kwam doordat de bestuurder de controle verloor over het toestel.

Vaart maken

Het is niet de eerste keer dat er een incident is met een drone en van Miltenburg vindt dan ook dat er vaart gemaakt moet worden om een eenduidige Europese drone regelgeving voor civiel gebruik. Deze regels betreffen de veiligheid, vergunningen en privacy.

Ontwikkelingen

De industrie rondom drones is volop in ontwikkeling en biedt kansen voor economische groei. In Nederland staan veel jonge bedrijven te popelen om met drones aan de slag te gaan maar deze willen weten waar ze aan toe zijn voordat zij investeren in de veelbelovende ontwikkeling van drones.

Ingehaald

"Zoals wel vaker de laatste jaren heeft de technologie de wetgeving flink ingehaald. Er is nog geen duidelijke Europese regelgeving waardoor er een wildgroei aan nationale regeltjes ontstaat. Zo zijn er tussen de Europese landen grote verschillen in benodigde vergunningen, toegestane vlieghoogten en bereik", aldus Van Miltenburg.

Privacy beschermen

Voor D66 is het naast een Europese wetgeving voor de veilige integratie van drones in het luchtruim ook essentieel de privacy te beschermen. Momenteel wordt er onderhandeld over een nieuwe Europese privacyregelgeving. D66 rekent daarnaast ook op de ontwikkeling van nieuwe technologieën die privacy-oplossingen bieden. d66-matthijs-van-miltenburg-europese-drone-regelgeving-quadcopterd66-matthijs-van-miltenburg-europese-drone-regelgeving-quadcopter

0 Reacties

    Plaats een reactie