Iedere week verschijnen er massaal luchtfoto's en filmpjes die gemaakt zijn met behulp van drones. Sinds de wetgeving voor drones is aangescherpt, mogen ze nooit de lucht in boven aaneengesloten bebouwing en mensenmenigten. Tilburger Pim Bertens en Eindhovenaar Mike Delissen hebben een alternatief bedacht: de balloncamera.

Regelgeving

Aangezien de helium in de ballon lichter is dan lucht (en dus niet kan neerstorten, hooguit langzaam leeglopen), hoeft deze vinding volgens de Brabanders niet aan de wet- en regelgeving voor drones te voldoen.

Camera

De unieke heliumballon is uitgerust met een gestabiliseerde camera mount voorzien van een Panasonic GH4 camera. ballon-camera-willem-2-voetbalballon-camera-willem-2-voetbal

Experiment

Bertens en Elissen zijn nog volop aan het experimenteren, maar hebben al wel een aantal toepassingen bedacht voor hun vinding. "Die kunnen we dus bij voetbalwedstrijden gebruiken, maar bijvoorbeeld ook bij festivals", aldus Delissen. Het 'uitvindersduo' is ook al met Rijkswaterstaat in gesprek over het volgen van files en met een nieuwszender over het leveren van beelden van grote branden en ongelukken.

Willem II

In samenwerking met de Tilburgse voetbalclub Willem II maakte het duo opnames met hun balloncamera van de oefenwedstrijd Diessense selectie - Willem II: ballon-camera-willem-ii-2-diessen-oefenwedstrijd-voetbalballon-camera-willem-ii-2-diessen-oefenwedstrijd-voetbal

Voorsprong

Bertens denkt dat hun vinding zeker navolging zal krijgen. "Maar dat zal niet meevallen. Wij hebben heel veel onderzoek gedaan om precies de goede materialen te vinden voor dit doel. Die voorsprong moeten we nu gaan benutten."

Brabants Dagblad

In het Brabants Dagblad van zaterdag 4 juli 2015 stond een uitgebreid artikel over de vinding van het duo en hun bedrijf Columbus Aerial Solutions. brabants-dagblad-columbus-aerial-solutions-camera-ballonbrabants-dagblad-columbus-aerial-solutions-camera-ballon

4 Reacties

  1. Jack Bemelmans

    Vinding, wat een onzin. Kijk eens naar www.sky-camera.nl die doen dit al meerdere jaren.

  2. RCtesting.tv

    Kom op drones zijn huust wel veilig

  3. Rini Jansen

    Nou dit is echt niet nieuw hoor! Ik doe dit al jaren met vliegers ,en heb zins kort een drone . Omdat je daarmee niet binnen de bebouwde kom mag vliegen combineer ik dit met vliegers . En wat die drones betreft gebruik gewoon je gezonde verstand en hou de wet en regelgeving in acht !

  4. Rini Jansen

    Maar wel erg leuk dat ze op z'n manier foto's maken ! Blijft een leuke hobby.

Plaats een reactie