Nog meer drone-nieuws van onze zuiderburen: het Vlaamse Instituut voor de Logistiek (VIL) start met het project 'Drones in de Logistiek'. Dit project wordt in het leven geroepen om meer kennis te vergaren over de praktische toepassing van drones. Drones bieden veel potentiële functies voor de logistieke sector, zoals het inspecteren van containers of het vervoeren van kleine materialen in een magazijn.

Minder wettelijke beperkingen

In het project van het VIL wordt eerst gekeken naar de huidige technologie, welke toepassingen er reeds bestaan en welke voorraad- en transportactiviteiten er eventueel door een drone kunnen worden uitgevoerd. Er wordt ook onderzocht of dit technisch en economisch haalbaar is. Er zijn in ieder geval minder wettelijke restricties dan bij bijvoorbeeld drone-delivery. Tim Mais, werkzaambij het VIL, licht toe: 'Een van de redenen waarom drones eerder in een magazijnomgeving of op ‘yards’ zullen worden gebruikt dan in het pakjesvervoer, is dat zij volledig op privédomein kunnen opereren. Er zijn dus veel minder wettelijke beperkingen.'

Praktijkmogelijkheden

In de eerste fase van het project worden de toepassingsmogelijkheden van drones onderzocht, zowel op buitenterreinen als in magazijnen. "Drones uitgerust met camera’s kunnen bijvoorbeeld ingeschakeld worden voor klassieke inspectie- en beveiligingstaken op yards, of voor het controleren en inventariseren van containers. Maar ze kunnen evengoed snel kleine materialen naar een moeilijk te bereiken plaats van het terrein brengen', zegt Jan Merckx, ook werkzaam bij het VIL. drones_in_de_logistiekdrones_in_de_logistiek

Testcases

Voor het testen is het VIL een samenwerking aangegaan met de KU Leuven, die met de VertiKUL al ervaring met drones heeft opgebouwd. Bij 2 bedrijven wordt er momenteel al een praktijktest uitgevoerd. Daaruit moet blijken welke technologie nodig is om drones concreet in te zetten in de logistieke sector en welke voordelen ze kunnen opleveren. Andere bedrijven die meedoen aan het Drones in de Logistiek project zijn o.a. Colruyt, DP World, G4S, H.Essers, ICO terminals, Nova & Hsse-Noord Natie Stevedoring, Sarens Group en Vervoer Verbessem. De resultaten van het project worden in december 2016 door het VIL bekend gemaakt.

Andere initiatieven

Het is niet de eerste keer dat er wordt gekeken naar de inzetbaarheid van drones in de logistieke sector. De Duitser Marco Freund ontwikkelde het InventAIRy Project bij Fraunhofer Institute for Material Flow and Logistics IML in Dortmund. Dit project laat een drone met één druk op de knop een inventaris inspectie uitvoeren of direct een product terugvinden zonder dat hiervoor personeel moet worden ingezet.

0 Reacties

    Plaats een reactie