De deadline van 1 oktober wat betreft nieuwe drone-regelgeving lijkt over boord te zijn gegooid. Het overleg van de Tweede Kamer dat hierover morgen zou moeten plaatsvinden, is verplaatst naar 3 september van dit jaar.

Zomerreces

Gezien het zomerreces, dat duurt van 3 juli tot 31 augustus, is de vergadering enkele maanden vooruit geschoven. Zo is te zien op de website van de Tweede Kamer. Door dit uitstel, lijkt het plan om per 1 oktober de nieuwe regelgeving geheel op orde te hebben, onwaarschijnlijk om gehaald te kunnen worden. Punten die besproken zouden worden, hebben betrekking op het verkrijgen van een eenduidige en duidelijke regelgeving omtrent gebruik van drones voor burgers. Voorbeelden hiervan zijn onder andere luchtfotografie, landbouwwerkzaamheden of inspectie van infrastructurele werken.

Tweeledig

De strategie die de Tweede Kamer zou willen hanteren is tweeledig, zoals wordt gesteld door Minister Timmermans in een brief. Enerzijds is het de bedoeling om maatschappelijke voordelen van de drones te benutten in Europa. Anderzijds wil de Commissie de bezorgdheid van burgers over deze nieuwe technologische ontwikkeling goed adresseren. Untitled-2Untitled-2

Mini-drones

Het punt wat voor veel drone-gebruikers met commerciële doeleinden interessant is, en wat ook besproken zou worden, is de eventuele toevoeging van een categorie 'mini drones'. De wens om deze categorie in het leven te roepen is eerder al aangegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Professionele gebruikers met zogenoemde 'mini drones' zouden in dat geval geen vergunning en ontheffing meer hoeven aan te vragen. De regels zouden dan gelijk worden getrokken met de regels voor particuliere gebruikers.

Onzekerheid

Het feit dat er momenteel nog steeds veel onduidelijkheid heerst over het drone-gebruik in diverse vormen, houdt de onzekerheid en het uiten van zorgen bij burgers (zowel vliegers als niet-vliegers) in stand. Uiteraard is de een gebaat bij soepelere regelgeving voor commercieel gebruik, terwijl de ander er juist voor vreest. Zo geldt exact hetzelfde voor het particuliere gebruik. De datum van 1 oktober is daarom ook een moment waar velen naar uitkeken, maar naar alle waarschijnlijkheid zal deze nu verder de toekomst in worden geschoven.

7 Reacties

  1. Hans

    Mooi, niets meer aan doen. Vanaf 1 juli 120 meter hoog vliegen en verder niets meer aan verlagen / inperken. Kan ik leuk mijn hobby blijven beoefenen!

  2. jp

    Met hans eens !

  3. Rob

    Regelgeving? Handhaving?

  4. Tasso

    Tuurlijk dit soort gasten als jij verpesten het voor de normale hobby vlieger. 120 meter kom op wat heb je daar te zoeken? Je kan er onnodig vliegtuigen mee in gevaar brengen. Mensen zoals jij afpakken die handel of brevet halen.

  5. Nils

    Dit lijkt me wat overdreven. 120 meter hoog langs de zee of in een polder is niets mis mee. Bij een vliegveld of in drukke bebouwing mag je tog al niet vliegen. En een drone piloot met wat gezond verstand kan zich wel indenken welke hoogte waar verstandig is.

  6. tasso

    Nou Nils kan je vertellen ik woon in de polder sterker nog 5 minuten bij de Kinderdijk vandaan. Daar staan die mooie molens. Als ik op 120 meter hoogte zit dan zijn die molens ieniemienie geworden. Wil je een beetje wat kunnen zien dan is 120 meter veels te hoog.

  7. Erwin

    Voor het fotograferen van objecten en gebouwen zit je op 30 meter ook wel goed. Echter, dan zijn de details in de foto wel weer bijzonder goed te zien. Des te meer reden voor de jaloerse medeburger om te zeuren dat zijn of haar hangende wasgoed aan de rand van de foto weer goed te zien is en dus weer een inbreuk over de heilige privacy... Hoe dan ook, denk na over de hypothese dat jij aan de ander kant van die lijn zou staan en wees niet egoistisch... Wees schappelijk en gedraag je, geef een ander geen reden om te klagen over jouw hobby of project... Niets aan de hand...

Plaats een reactie