De vuurtoren in Texel is een prachtig object voor een dronevideo en hierdoor circuleren er regelmatig onbemande vliegtuigjes rondom vrolijk rood geschilderde vuurtoren op het waddeneiland. Tot grote frustratie van de directie die het overlast van drones spuugzat is.

Frustratie

Het levert mooie beelden op, maar sommige mensen worden er witheet van. Toen er zondagavond een drone crashte tegen de vuurtoren van Texel was de directeur van Stichting Texelse Musea er helemaal klaar mee: "Het is levensgevaarlijk!"

Drukte

Volgens bewoners die bij de vuurtoren wonen, cirkelen er steeds vaker drones om het imposante bouwkerk. "Het zijn er nu op een zonnige dag zo'n 6 à 7 per dag. De een na de ander."

Gevaarlijk

De drones lijken misschien onschuldig maar volgens de beheerders is het levensgevaarlijk: "Als ze tegen de vuurtoren aanbotsen en er staat publiek onder dan is er een groot probleem. Men kan zich flink bezeren aan de ronddraaiende propellors. Daarnaast staat er radar- en zendapparatuur op de toren die stuk kunnen gaan."

Crash

Zondag crashte zo'n drone tegen de vuurtoren aan. Het filmpje verscheen via een videowebsite op internet. Op de video is te zien dat de drone tegen de toren aanvliegt en neerstort in de tuin van één van de omwonenden. De bewoner pakt de drone en belt de politie dat de eigenaar 'm via de politie mag ophalen.

Niet de eerste keer

"Er zijn al eens eerder crashes geweest hier op Texel. Een drone van een videoploeg van zanger Thomas Berge stortte onlangs neer in de buurt van de vuurtoren. Het gebeurt dus ook bij professionals. Toen de politie de drone bij de vuurtoren kwam ophalen, vloog er al weer een andere drone over, terwijl de politie er dus bij was. Het is schering en inslag.", licht de directeur van de Stichting Texelse Musea toe. vuurtoren-texel-waddeneilandvuurtoren-texel-waddeneiland

Schade

Schade lijkt er vooralsnog niet te zijn. "Als er schade was zou ik opgebeld worden. Ik ben nog niet gebeld.", vertelt de maker van het drone-filmpje.

Let op

De directeur van de Stichting Texelse Musea waarschuwt toekomstige dronepiloten. "Ze mogen heel blij zijn dat er geen schade lijkt te zijn en geen gewonden. Als er volgende keer weer een drone op het terrein komt, brengen we hem weer naar de politie. Het mag gewoon niet en het is gevaarlijk voor het publiek van de vuurtoren en de omwonenden."

2 Reacties

  1. Huib

    De directeur_ "Het mag gewoon niet en het is gevaarlijk voor het publiek van de vuurtoren en de omwonenden.” Daar heb ik toch mijn vragen bij. Volgens mij mag het wel. Hij vliegt niet boven aaneengesloten bebouwing. Het is wel typisch beginnersfouten... 1. stel de hoogte voor RTH correct in bij verlies van signaal. De drone functioneert prima en doet waarmee het ingesteld is. 2. Grote installaties sturen en ontvangen signalen. Dit kan en zal altijd storen, houdt hier rekening mee !!! Ik heb het ook moeten leren, ook met de nodige foutjes, maar dit is echt flut ... Dit zijn typisch situaties waarmee het voor anderen verpest wordt.

  2. Christiaan Roest

    Nee, je mag daar niet vliegen. Onder aangesloten bebouwing wordt volgens het ministerie ook verstaan objecten die voor recreatieve- en commerciële doeleinden worden gebruikt. Plus je vliegt daar veelal over mensen(menigten). Dus niet toegestaan.

Plaats een reactie