Clear Flight Solutions kreeg medio maart 2015 een bedrag van €1,6 miljoen van het Amerikaanse investeringsfonds Cottonwood Euro Technology Fund voor de verdere ontwikkeling van een vliegende robotvogel. Het idee achter deze Robirds komt van Nico Nijenhuis. De robot-roofvogels kunnen worden ingezet om vogels die overlast veroorzaken te verjagen. Met de investering is er i.s.m. met de Universiteit van Twente en de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nu een technologie ontwikkeld waarmee Robirds autonoom kunnen vliegen.

Analyse vliegbewegingen

Met behulp van 2 camera's en een stroboscoop is het gedrag van de vleugels van de robotvogel gemeten. De metingen werden gedaan in een windtunnel van de Universiteit van Twente en in een vacuümkamer van de ESA. Door de beweging van de vleugels in beide omgevingen te analyseren, werd het mogelijk te berekenen welke invloed aerodynamica heeft op bewegingen. Dankzij deze analyse is het onderzoekers gelukt om de dynamica en mechanica van een flapperende vleugel in een computermodel te verwerken. Het wordt hiermee mogelijk te robotvogel zo te programmeren dat deze zelfstandig op de wind kan reageren. robirds_nico_nijenhuisrobirds_nico_nijenhuis

Grote stap vooruit

“Een autonome Robird is een grote stap vooruit, maar het is erg moeilijk om het krachtenspel van de vleugels in kaart te brengen”, zegt masterstudent Berend van der Grinten van de Universiteit Twente, die ook bijdraagt aan het Robirds project. Op dit moment wordt de Robird nog met de hand bestuurd. Dankzij de nieuwe techniek kan de robotvogel bijvoorbeeld zelfstandig vogels verjagen bij vliegvelden en afvalverwerkers.

Vogelverschrikker

De Robird heeft als doel op een natuurlijke manier vogels verjagen, waar dat nu nog vaak gebeurt met lichtflitsen. In sommige gevallen worden vogels zelfs afgeschoten om problemen bij vliegvelden te voorkomen. De schade die vogels toebrengen aan vliegvelden wereldwijd loopt volgens schattingen in de miljarden. Naast materiële schade kunnen botsingen tussen vogels en vliegtuigen tot ongelukken leiden. In Nederland richtten vogels daarnaast jaarlijks zo'n €90 miljoen euro aan schade in de agrarische sector aan.

0 Reacties

    Plaats een reactie