Een aantal dagen geleden verscheen een dronevideo van het Intents festival in Oisterwijk op het internet. Volgens de organisatie vormde de drone een bedreiging voor het publiek, zo meldt Oisterwijk Nieuws.

Intents Festival 2015

Op 5, 6 en 7 juni 2015 vond in het Brabantse Oisterwijk het jaarlijkse Intents Festival plaats. Het 3-daagse dancefeest werd dit jaar door Wout van der Wouw gefilmd met zijn drone. De organisatie van het evenement was minder gecharmeerd van de opnames en heeft haar beklag geuit in de richting van Van der Wouw.

Verwijderen

De organisatie van het Intents festival heeft de piloot dringend verzocht de dronevideo offline te halen en overweegt anders juridische stappen te nemen. Volgens de organisatie was de drone een doorn in het oog voor de helikopter die door de organisatie was ingehuurd voor noodsituaties en leverde hiermee indirect een gevaar voor het 15.000 koppige publiek. intents-festival-2015-oisterwijkintents-festival-2015-oisterwijk

Ervaren

Van der Wouw, een ervaren dronepiloot, is niet van mening in strijd te hebben gehandeld met de huidige regelgeving en is voorlopig niet van plan de video offline te halen.

Overtreding?

Het is onbekend of er een verbod was ingesteld voor het vliegverkeer rondom de feestlocatie, maar uitgaande dat er geen verbod gold de betreffende dag is het moeilijk vast te stellen of Van der Wouw in overtreding is van de Regeling modelvliegen.

Vliegen boven mensenmenigten

Het grote dilemma in deze kwestie is de vraag of Van der Wouw in overtreding is op de regel "vliegen boven mensenmenigten". In de video is duidelijk sprake van een mensenmenigte, maar vliegt de quadcopter ook boven de mensenmenigte? intents-festival-2015-oisterwijk-droneintents-festival-2015-oisterwijk-drone

Onduidelijk

Aangezien de huidige regelgeving opgesteld is voor modelvliegen en niet is voorbereid op de populariteit van cameradrones, zijn er veel onduidelijke situaties waarin zowel burger als wetgever geen duidelijk antwoord weten.

Helikopter

Mocht Van der Wouw niet in overtreding zijn, dan staat het buiten kijf dat zijn actie wel een mogelijk gevaar kan vormen voor de ingehuurde (trauma)helikopter. Iets wat hij zich waarschijnlijk niet vooraf gerealiseerd heeft, maar voor de organisatie wel tot enige frustratie kan hebben geleid tijdens het evenement. In een nood-situatie zal de drone zeker niet bijdragen aan een veiligere situatie voor de helikopter.

2 Reacties

  1. Idsard Bosman

    Ik kan mij heel goed voorstellen, dat Wout de mogelijheid heeft benut om met zijn drone te vliegen boven het Intens festival. De drone bied hem ongekende ( fotografische)mogelijkheden om de sfeerbeleving in beeld te brengen. En wat is gevaar? ,Een politie helicopter boven een vol voetbal station met 40.000 man mag wel, als die naar beneden komt is de ramp niet te overzien We moeten als samenleving gaan wennen aan het feit, dat dit soort inovatieve ontwikkeling een plaats krijgen in onze samenleving. En nog wat over pop festivals, waarom moet in bij de ingang onder dwang mijn flesje water in een afvalcontainer gooien , en hetzelfde flesje voor 4 x de prijs kopen op het terrein van het festival. ALLEMAAL COMMERCIE! Veiligheid is ten alle tijde belangrijk, maar het gebruik van drones is ons voorland.

  2. Huib

    In mijn ogen is wel op het scherpst gevlogen volgens de regeling. Al dan niet duidelijk op te maken uit de videomontage. op 0_48 vliegt er een helikopter door het beeld. Voorschrift is dan dat je je drone uit de lucht haalt. Op 2_00 wordt mijn inziens net over het terrein zelf gevlogen, zonder akkoord grondeigenaar natuurlijk ook niet in orde. Dus ik zou zeggen, ken net... had netter geweest als Wout er 50m verder vandaan was gebleven..De vragen in het artikel hierboven bevestigen dat. Het onderbuik gevoel wordt vaak ingegeven door "angst" en hier vooral door "commercie". Ik zou er zelf iets verder vandaan gebleven zijn en getracht hebben de regels in acht te houden, maar ja, in het heetst van de strijd kun je natuurlijk wel wat vergeten. Voor de rest, prima hoor.... ga zo door !

Plaats een reactie