Na het incident van afgelopen april, waarbij een drone met radioactieve vuurpijl op het dak van de officiële residentie van de Japanse premier landde, is Japan nu bezig met het opmaken van drone wetgeving. Zo wordt het verboden om 's nachts met drones te vliegen en is vliegen boven bewoonde gebieden niet toegestaan zonder speciale licentie. In Japan bestaan er op dit moment nog geen wettelijke beperkingen voor het gebruik van drones.

Drones met een doel

In het nieuwe wetsvoorstel voor drones staat dat je nog enkel met een drone over bewoond gebied mag vliegen als de drone van aanzienlijk belang is voor een bepaalde activiteit. Denk hierbij aan zaken als het oogsten van gewassen of het verzamelen van informatie over natuurrampen. Veel mensen in Japan vrezen voor hun privacy wanneer drones mogen vliegen in hun woongebied en is men bang dat de veiligheid in het gedrang komt. Volgens veel Japanners is de kans te groot dat een drone een keer neerstort in een dichtbevolkt gebied en daarbij iemand verwondt. Voor alle situaties dient men een licentie aan te vragen bij de Japanse overheid en aan te kunnen geven dat er veiligheidsmaatregelen zijn getroffen. Het is in ieder geval al zeker dat het voor hobbyisten een stuk lastiger wordt om met hun drone te vliegen. japan_wetgeving_dronesjapan_wetgeving_drones

Incident april 2015

Het nieuwe voorstel komt voort uit het incident van april 2015, waarbij een quadcopter met een doorsnede van 50 centimeter wist te landen op Kantei, de officiële residentie van premier Shinzo Abe in Tokyo. De drone was uitgerust met een vuurpijl waar een radioactiviteitssymbool op stond en testte bovendien positief op straling. Na onderzoek bleek dat de drone niet over explosieven beschikte. Verdere details over de nieuwe regelgeving zijn nog niet bekend. De regering van Japan hoopt het wetsvoorstel voor drones nog tijdens het huidige regeringstermijn succesvol in te dienen.

0 Reacties

    Plaats een reactie