Vandaag en morgen vindt in Zeeland Concert at SEA plaats. Om filevorming naar het evenement toe te beperken, voert Rijkswaterstaat een experiment uit met drones.

Rijkswaterstaat

De drones worden door Rijkswaterstaat ingezet ter ondersteuning van verkeersmanagement. Normaal gesproken gaat een bezoekje aan muziekfestival Concert at SEA gepaard met lange reistijden, wat op deze manier beperkt zou moeten worden. "Zeeland heeft vrij rustige wegen, waardoor de aan- en afvoerwegen van het concert niet over camera's beschikken", zo licht een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. Daarnaast dienen de drones er ook voor om eventuele incidenten sneller op te lossen en om nog actuelere verkeersinformatie te bieden.

Mobiele teams

Er zijn 3 mobiele teams aanwezig met elk een drone. Deze kunnen opereren vanaf 40 start- en landingsplaatsen. De verkeerscentrale in Rhoon zorgt er op basis van de gemaakte camerabeelden voor dat weginspecteurs en omleidingen op het juiste moment op de juiste plek zijn. Op deze manier zorgen de drones ervoor dat bezoekers van het festival zo snel en veilig mogelijk het terrein kunnen bereiken. concertatsea1concertatsea1

Minister

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft dit experiment mogelijk gemaakt. De inzet van onbemande vliegtuigjes tijdens Concert at SEA is een van de initiatieven waarmee zij de ontwikkeling van innovatieve technieken voor een betere mobiliteit stimuleert.

Samenwerking

Het is voor Rijkswaterstaat van groot belang om samen te werken met de markt, om op deze manier innovatie van verkeersmanagement kracht bij te zetten. Er is hierin een sleutelrol weggelegd voor de verkeerscentrales. Zowel nu als zeker ook in de toekomst, zouden slimme camera's routinetaken kunnen overnemen. Er zou gedacht kunnen worden aan bijvoorbeeld het openen en sluiten van spitsstroken. cascasrijkswaterstaatrijkswaterstaat

0 Reacties

    Plaats een reactie