In de provincie Antwerpen heeft de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), verschillende drones ingezet voor een grootschalige rampoefening. De onbemande luchtvaartuigen moesten de nodige informatie doorsturen naar de hulpdiensten op de grond. De driedelige rampenoefening moest aantonen hoe goed drones en andere teledetectiesystemen beelden maken en hoe correct data kan worden omgezet in informatie die nuttig is voor hulpdiensten bij de bestrijding van een grootschalige ramp. drones-rampoefening-belgie-vito-antwerpen-vlaamse-luchtvaartuigen-demonstratie.

Scenario

Vito werkte samen met haar projectpartners en met Campus Vesta een scenario uit voor een grootschalige live demonstratie van het EU-project Airbeam. Daarbij werden vijf drones ingezet, samen met een verankerde ballon en een vliegtuig. Vanuit drie verschillende plaatsen in de provincie werd relevante informatie ingezameld en doorgestuurd naar beslissingsnemers van het hulpteam op het terrein. De grootte uitdaging van de oefening was om alle teledetectiesystemen efficiënt met elkaar te laten communiceren.

Complex

De rampenoefening was zeer complex doordat de oefening vanaf verschillende locaties begon en ze tegelijkertijd uitgevoerd moesten worden. Op één locatie was brand uitgebroken en moest een vermiste groep kinderen worden teruggevonden. Een andere locatie was getroffen door een zware storm en op een derde locatie waren mensen vermist en zorgde een chemisch ongeval met een lekkende tankwagen voor een gevaar voor de volksgezondheid. Bij de oefening waren maar liefst 150 acteurs betrokken uit binnen- en buitenland. drones-rampoefening-belgie-vito-antwerpen-vlaamse-luchtvaartuigen-lekkende-tankwagendrones-rampoefening-belgie-vito-antwerpen-vlaamse-luchtvaartuigen-lekkende-tankwagen

Succesvol

Na afloop waren alle betrokken partijen erg tevreden over de oefening en zijn zij erin geslaagd om relevante informatie snel en op maat aan de gebruikers te bezorgen zodat die hun acties konden optimaliseren.

0 Reacties

    Plaats een reactie