In Duitsland is er sinds 1 juni een verandering doorgevoerd in de regeling modelvliegen, waar drones evenals in Nederland onder vallen. Hierbij is een versoepeling van de vliegregels in de buurt van luchthavens doorgevoerd. De Duitse luchtverkeersleiding zag zich gedwongen deze stap te nemen, omdat de verzoeken van het groeiend aantal drone hobbyisten de laatste tijd omhoog geschoten is.

Luchthavens

Vanaf 1 juni mogen drones met een gewicht tot 5 kilo, in de buurt van 16 Duitse luchthavens tot een maximale hoogte van 30 meter vliegen. Binnen een straal van 1,5 kilometer tot een luchthaven blijft het vliegen met een onbemand luchtvaartuig compleet verboden. Boven drukke gebieden mag ook niet gevlogen worden met een drone en moet er minimaal 100 meter afstand worden gehouden.

Verzekering

In Duitsland is het niet tegen de wet om een kleine drone met een maximaal gewicht van 5 kilogram te besturen. Daarentegen is het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering hierbij wel verplicht. Drones mogen in Duitsland door hobbyisten tot een maximale hoogte van 100 meter gevlogen worden. Wil je hoger vliegen dien je een vergunning aan te vragen bij de luchtverkeersleiding in de provincie. verzekering-drone-vliegen-duitslandverzekering-drone-vliegen-duitsland

Privacy

Drones moeten ten alle tijden in het zicht gehouden worden. Hulpmiddelen zoals een FPV-bril of een display op je controller zijn niet toegestaan. Het luchtruim boven een huis is in principe van de eigenaar en deze mag er dan ook zo veel vliegen als hij wilt. Het maken van beelden van je eigen huis is dus ook toegestaan, maar let wel op. Wanneer bij het maken van een video andere personen gefilmd worden of wanneer je in de tuin van je buurman filmt, dien je toestemming te vragen voor publicatie. Iedere Duitser heeft het recht om onopgemerkt te zijn.

Makelaar

Makelaars in Duitsland mogen bij de verkoop van een huis ook drones inzetten buiten het gecontroleerde luchtruim. Hij mag daarbij zoveel foto’s en video’s maken als hij wilt. Is de tuin van de buren te zien in de video dan moet ook hierbij eerst toestemming worden gevraagd voor de publicatie hiervan.

4 Reacties

  1. Jurgen

    Ik ga verhuizen!!

  2. Thijs_

    Wat een ontzettend slecht idee zeg!

  3. wim

    HEt lijkt mi zeer onverstandig

  4. Otto

    Als de regel geving maar duidelijk is...

Plaats een reactie