In China heeft men een speciale drone ontwikkeld om spiekende studenten te kunnen opsporen. De drone is zo ontworpen dat hij moderne spiekmethodes kan herkennen. De eerste anti-spiek drone wordt tijdens de zenuwslopende toelatingsexamens voor de universiteit van Luoyang de lucht in gestuurd.

Veel op het spel

De jaarlijkse toelatingsexamens voor de universiteit, ook wel 'gaokao', zijn erg belangrijk voor de toekomst van Chinese studenten. Er heerst dan ook een ontzettend zware prestatiedruk onder de studenten. Dit jaar zijn er 9 miljoen studenten die examen doen, en daarvan worden minstens 2 miljoen niet tot een universiteit toegelaten. Omdat er zo veel op het spel staat, wordt er ook veel gespiekt. De Chinese autoriteiten en studenten zijn continu in een kat-en-muis spel verwikkeld, wat de meest vindingrijke manieren van spieken tot gevolg heeft. anti-spiek_drone_china_anti-spiek_drone_china_

Anti-spiek drone

De Chinese anti-spiek hexacopter vliegt ongeveer 500 meter boven de examenhal zodat de examinanten in de gaten kunnen worden gehouden. De drone is in staat verdachte radiosignalen op te pikken van bijvoorbeeld kleine audio oortjes. Via deze minuscule earphones ontvangen studenten een radio feed met de antwoorden. Deze oortjes zijn vaak zo klein dat ze enkel met een magneet of door een dokter uit het oor kunnen worden verwijderd. Alle verdachte radio-activiteit wordt op een tablet weergegeven, zodat men binnen de student in kwestie kan controleren. anti-spiek_drone_china_2anti-spiek_drone_china_2

Vindingrijkheid

In Luoyang krijgen studenten het dit jaar door de anti-spiek drone dus een stuk moeilijker wanneer zij willen spieken. Op andere plekken in China wordt de drone nog niet ingezet. Daar maakt men o.a. gebruik van vingerafdrukscans om er zeker van te zijn dat een student daadwerkelijk is wie hij zegt te zijn. Het komt namelijk geregeld voor dat iemand anders de plek inneemt van een andere student. Toch zijn er voor deze scans al oplossingen bedacht; zo is er al speciale folie met nagemaakte vingerafdrukken gespot.

2 Reacties

  1. Joost

    Heb gehoord dat spieken in China echt gevolgen kan hebben voor de hele familie, zelfs met celstraf als gevolg. Ik zou maar 2 keer nadenken voor je die gok waagt haha..

  2. Harke Hilboezen

    In 2015 was dit nog onze 1 april grap op RSG Simon Vestdijk: (Kwam nog in de telegraaf en de Leeuwarder Courant, en nu is het waarheid) Primeur voor RSG Simon Vestdijk: Test met ‘Spiekdrone’ tijdens examen! RSG Simon Vestdijk in Harlingen is geselecteerd om als enige school in Nederland deel te nemen aan een verkennende pilot met zogenoemde ‘spiekdrones’. Tijdens de centrale examens in mei 2015 worden de surveillerende docenten geassisteerd door kleine drones die nagenoeg geluidloos de examenruimte doorkruisen. De drones zijn ontwikkeld door HA Special Security. Dit Amerikaanse bedrijf heeft jarenlange ervaring op het gebied van beveiliging van overheidsgebouwen. Met behulp van zeer geavanceerde drones kunnen zij in mensenmassa’s verdachte handelingen waarnemen. De drones die tijdens de examens worden ingezet, zijn uitgerust met sensoren die het gedrag van de leerlingen nauwkeurig kunnen registreren. Zo bevatten de drones zogenoemde ‘oog-trackers’ waarmee oogpupil-bewegingen van de examenkandidaten worden gevolgd. Eventuele examenfraude kan op deze manier onderschept worden. De ‘spiekdrones’ zijn qua formaat te vergelijken met een libel. De drones produceren nagenoeg geen geluid; de afleiding voor de examenkandidaten is op deze manier minimaal. Wanneer deze eerste verkenning op RSG Simon Vestdijk positieve resultaten oplevert, zal de pilot in 2016 landelijk uitgerold worden. Bij zeer positieve resultaten zijn surveillerende docenten in de toekomst mogelijk overbodig. Woensdagochtend worden de eerste testen uitgevoerd. Om geen overlast te veroorzaken gebeurt dit ’s ochtends voor aanvang van de lessen.

Plaats een reactie