A.s. zaterdag 27 juni zet een groep activisten een drone in om vanuit Duitsland abortuspillen naar Polen te vliegen. De actie is een initiatief van het Nederlandse Women on Waves, in samenwerking met actiegroepen uit Berlijn en Warschau. De activisten willen op deze manier protesteren tegen de anti-abortusregels in Polen.

Onbekende drop-off locatie

De drone met abortuspillen wordt vlakbij de Poolse grens de lucht in gelaten om vervolgens vlakbij Stubice, Polen weer te landen. De daadwerkelijke drop-off locatie is onbekend. Poolse pro-life bewegingen hebben namelijk al laten weten de drone uit de lucht te willen schieten. De pillen zijn in bijna alle EU-landen verkrijgbaar, maar in Polen is het momenteel tegen de wet om de pillen te nemen. Ondanks deze wet zijn er momenteel geen verdere sancties aan verbonden. drone_dropt_abortuspillen_in_polendrone_dropt_abortuspillen_in_polen

Aandacht creëren

Met de actie willen de actiegroepen voornamelijk aandacht creëren voor de situatie omtrent abortus in Polen, maar hopen ook dat de pillen daadwerkelijk terecht komen bij vrouwen die ze nodig hebben. Nu is de situatie zo dat vrouwen naar het buitenland gaan om een abortus te plegen of zelf andere maatregelen te treffen. Women on Waves en andere actiegroepen lieten zich voor de actie inspireren door de drone-delivery projecten van Google en Amazon. "We zijn altijd opzoek naar mazen in de wet van landen die een beperkte toegang tot abortus kennen," aldus Rebecca Gomperts, oprichter van Women on Waves. Gomberts geeft aan dat Women on Waves al jarenlang per post mifepristone en misoprostol naar Poolse vrouwen opstuurt. Echter zijn de Poolse autoriteiten onlangs begonnen met het onderscheppen van deze enveloppen.

1 Reacties

  1. marc godefroy

    We hebben de pillen in ieder geval goed af kunnen leveren aan de Poolse vrouwen. Dit ondanks dat de duitse politie de afstandsbediening uit onze handen rukte en we gearresteerd werden.

Plaats een reactie