Een student aan de Universiteit Hasselt heeft een website geïntroduceerd waar alle informatie op staat voor piloten van drones omtrent de regelgeving per land. Aäron Trippaers ontwikkelde het project in het kader van zijn masterthesis in de informatica. In de eerste dagen na lancering werd de website al internationaal druk geconsulteerd.

Regelgeving

De regelgeving om met drones te vliegen, verschilt sterk per land en zelfs per regio. Amateurs en professionals weten vaak niet goed waar en op welke manier ze hun onbemande vliegtuigjes de lucht in mogen sturen.

Website

"Uit onze bevraging blijkt dat maar liefst 70 procent van de gebruikers geen kennis heeft van de wetgeving rond drones in hun land", zegt Aäron Trippaers. Vandaar dat hij de website www.rulemadrone.org heeft ontwikkeld, waarop een bundeling is te vinden van de regelgeving die er al in iedere regio bestaat. Bovendien zijn er tips terug te vinden om de veiligheid van het vliegen met drones te verhogen. aaron-trippaers-drones-rulemadrone-website-belgiumaaron-trippaers-drones-rulemadrone-website-belgium

Gebruikers

Net zoals bij Wikipedia kunnen gebruikers ook zelf input geven over regels en wetten. "Drone-bezitters kunnen hun kennis over de lokale wetgeving in hun land delen met andere dronepiloten", zegt Aäron Trippaers. Een webmaster checkt de input en voegt die na goedkeuring toe aan de website.

Omstandigheden

Een andere toepassing op de website laat toe dat de piloot kan checken of de omstandigheden om in een bepaald gebied te vliegen, goed of niet goed zijn. De computer houdt voor zijn advies rekening met onder meer zichtbaarheid, weersomstandigheden en wind. Het gebied waarin de piloot wil vliegen, is ook in 3D te raadplegen.

3 Reacties

  1. Menno

    Goed bedacht Aaron!

  2. J Rober

    Wat van wiki.uaviators.org werk die dan niet meer?

  3. Jeroen van Craaikamp

    Leuk bedacht, ik ben echter van mening dat de no-fly info voor Nederland, op die site niet klopt (zowel niet voor commerciele vluchten als ook niet voor recreatieve vluchten). Het is gewoon een google map met ploygone figuren, die niet altijd even goed overeenkomen met de werkelijke no-fly zones in Nederland. De CTR van schiphol op de site lijkt bijvoorbeeld niet echt op de realiteit. Daarnaast maakt men op de site geen onderscheid tussen recreatieve vluchten en commerciele vluchten terwijl de Nederlandse wet dat (in ieder geval voorlopig) wel doet.

Plaats een reactie