Een man uit de Amerikaanse staat Californië heeft een rechtszaak gewonnen waarin hij een buurman had aangeklaagd die zijn custom-build drone uit de lucht heeft geschoten. De schietgrage buurman moet de eigenaar van de drone een schadebedrag van 850 dollar betalen. buurman-schiet-drone-rechtzaak-boete-schade.

Incident

Het incident vond plaats in november vorig jaar toen de drone van het slachtoffer plotseling uit de lucht werd geschoten door een buurtbewoner. In plaats van zijn verhaal aan de pers te vertellen, bereidde de dronepiloot een rechtszaak voor om de schade te verhalen op zijn buurman. Eind mei was het dan eindelijk zo ver; het eerste proces in de Verenigde Staten waarin een verdachte werd aangeklaagd opzettelijk een drone te hebben vernield.

Rechtszaak

"Het was niet de bedoeling om er een rechtszaak van te maken", vertelt Eric Joe, de piloot. "Ik wilde aanvankelijk deze route niet bewandelen, maar het lukte niet om deze zaak op een normale manier op te lossen."rechtzaak-boete-bedrag-schaderechtzaak-boete-bedrag-schade

Misdrijf

Juridische experts zeggen dat het neerschieten van een drone met een pistool strafbaar moet zijn. Aangezien de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) heeft besloten om drones als vliegtuigen te beschouwen, zou ook het schieten op drones met dezelfde straf moeten worden bestreden. Voor het schieten op een vliegtuig kan een overtreder worden veroordeeld tot een maximale straf van 20 jaar in de gevangenis. "Als drones hetzelfde zijn als vliegtuigen en onderworpen worden aan dezelfde restricties, dan moeten ze ook exact dezelfde bescherming van de wet krijgen", vertelt Peter Sachs, een advocaat gevestigd in Connecticut, die gespecialiseerd is in drone kwesties.

FAA

Tot nu toe heeft de FAA nog nooit iemand gestraft die heeft geschoten op een drone, hoewel de FAA uitdrukkelijk kenbaar heeft gemaakt dat schieten op een drone volstrekt illegaal is.

1 Reacties

  1. dr0nie

    En terecht! goede aanpak!

Plaats een reactie