Het is komende zomer verboden om drones boven het festivalterrein van Werchter te laten vliegen. Wie het toch waagt vanuit de lucht mooie beelden te schieten, riskeert naast de inbeslagname van zijn toestel ook een boete van 350 euro. Ook hoofdact Muse moet zijn drones op de grond laten.

Rock Werchter

Werchter tolereert komende festivalzomer geen onbemande vliegende toestellen boven of rond het festivalterrein. De gemeente Rotselaar stelde voor het eerst een politieverordening in die zin op. "Niet dat we er in het verleden al hinder van hebben ondervonden, maar drones zijn momenteel dermate 'in de mode' dat ze er dit jaar sowieso wel zouden zijn", weet burgemeester Dirk Claes (CD&V) wel bijna zeker. rock-werchter-no-dronesrock-werchter-no-drones

Gevaarlijk

"Niet alleen de professionele media zouden er gebruik van maken, ook amateurvliegers zouden naar Werchter afzakken om van bovenaf unieke beelden van het festivalterrein en de campings te maken. Een dergelijk toestel - toch snel meerdere kilo's zwaar - dat 20 tot 30 meter boven de mensenzee een ernstig technisch defect krijgt, heeft geen uitwijkmogelijkheden en valt sowieso in de massa. Met alle gevolgen van dien. Dat maakt het gebruik ervan boven een groot publiek dus eigenlijk onmogelijk", meent Claes.

Pionier

"Omdat er in ons land nog geen specifieke wetgeving rond bestaat, zouden we de drones echter niet hebben kunnen weren. Specifieke politiemaatregelen waren daarom nodig. Als eerste echt grote festival van deze zomer, hebben we ons een beetje als pionier opgesteld." Door de politieverordening is het bezit van een drone en/of het besturingssysteem ervoor binnen de perimeter van het festivalgebeuren tijdens de festivaldagen verboden. rock-werchter-2015-verbod-dronesrock-werchter-2015-verbod-drones

Ook Muse zonder drones

Ongewild heeft wellicht ook de megapopulaire Britse rockgroep Muse, dat dit jaar het festival op zondag mag afsluiten, heeft ook bijgedragen aan dit besluit. "Muse, wiens laatste album trouwens 'Drones' heet, diende enkele maanden geleden inderdaad een aanvraag in om haar optreden door middel van drones op de grote schermen in beeld te mogen brengen. Wellicht hadden ze zich daar niet aan verwacht, maar die aanvraag werd tot dusver niet toegestaan."

Verbod

Het verbod tijdens Rock Werchter loopt van woensdag 24 juni 2015 tot en met maandag 29 juni 2015, en tijdens TW Classic van vrijdag 3 juli 2015 tot en met zondag 5 juli 2015. "Indien de politie overtredingen vaststelt, wordt de drone bestuurlijk in beslag genomen voor de rest van de duur van het evenement", waarschuwt Claes. "De boete voor de overtreding bedraagt 350 euro."

0 Reacties

    Plaats een reactie