Als je gaat vliegen met je drone dan houd je natuurlijk rekening met het weer. Een belangrijk onderdeel van het weer waar je als dronevlieger altijd mee te maken hebt, is de wind.

Wat is wind?

Wind is een natuurlijke luchtbeweging van de atmosfeer. Wind ontstaat door horizontale luchtdrukverschillen, waarna de kracht en richting worden beïnvloed door de draaiing van de aarde en eventueel de wrijving met het aardoppervlak. onverwachte-wind-drone-drones-windkrachtonverwachte-wind-drone-drones-windkracht

Windkracht?

De wind kan sterk variëren in snelheid. De windsnelheid wordt uitgedrukt in een getal van de schaal van Beaufort, in m/s of, minder wetenschappelijk, in km/h. In de luchtvaart wordt de windsnelheid aangegeven in knopen.

Schaal van Beaufort

De schaal van Beaufort wordt gebruikt om de snelheid van de wind aan te duiden. De schaal werd in 1805 opgesteld door de Ier Francis Beaufort. [table id=2 /] anemometer-windzak-windmetingenanemometer-windzak-windmetingen

Windmetingen

De wind wordt gemeten op een mast met een anemometer of windmeter. Dit instrument werd in 1846 geïntroduceerd door de Ierse astronoom Thomas Romney Robinson (1792-1882). De windrichting wordt boven land bepaald met een windvaan. In een volgebouwd land als Nederland wordt het steeds moeilijker om geschikte meetlocaties te vinden. Om storende invloeden van gebouwen of bomen te beperken, worden de meters soms hoger geplaatst. Zo staat de windmeter in De Bilt op 20 meter hoogte.

Wind in Nederland

In Nederland varieert het jaargemiddelde van de windsnelheid van ruim 8 km/h (2.2 m/s) in het binnenland tot 20 km/h (5.6 m/s) aan de kust. Van plaats tot plaats en van dag tot dag zijn er grote verschillen. De gemiddelde windrichting in Nederland is ongeveer zuidwest. Gemiddeld waait in Nederland 2 à 3 uur na zonsopkomst de wind het zwakst en ongeveer 3 à 4 uur na de hoogste zonnestand het sterkst. Als er geen grote weersveranderingen op til zijn, wordt op een zomerdag rond 4 of 5 uur 's middags de sterkste wind verwacht. In de middag waait het dan gemiddeld 50% harder dan vroeg in de ochtend, maar in de namiddag neemt de wind meestal weer af. drones-wind-drone-windkrachtdrones-wind-drone-windkracht

Drones

Een verstandige dronevlieger houdt rekening met de wind en kiest momenten wanneer de wind het minst krachtig is. Dit resulteert niet alleen in de mooiste beelden, maar is ook met het oog op veiligheid de meest verstandige keuze. Houd dus altijd rekening met de wind voordat je je drone uit zijn doos haalt.

Wind raadplegen

Er zijn verschillende bronnen om de wind te raadplegen. Zo heeft Buienradar ook een speciale sectie met weerkaarten voor wind. drone-3-axis-gimbal-dronesdrone-3-axis-gimbal-drones

Gimbal

Zeker met een beetje wind is een fatsoenlijke gimbal is onmisbaar bij een camera-drone. Een gimbal is een mechanisme dat zorgt dat de camera altijd in dezelfde positie blijft hangen, ook al beweegt de drone. Ben je beginner, maar wil je toch professionele video’s maken, kijk dan goed of de camera van de drone is bevestigd aan de drone via een ‘gimbal’.

Gimbal video

Onderstaande video illustreert hoe een drone ondanks wat wind en bewegingen van het apparaat dankzij de gimbal stabiele beelden maakt:

3 Reacties

  1. Polleke

    Mijn drone kan wel tegen een beetje wind :-)

  2. Kuppens

    Ik gebruikte met regelmaat drones voor mijn videoproducties, maar wil je met een drone videoproducties maken dan is wind vaak een enorme irritatiefactor. In de meeste gevallen kan je dan beter een Camera-Crane of Jib inhuren. Deze geeft immers tot windkracht 7 of windstoten nog steeds stabiele shots. Daarnaast produceerd een Crane of Jib geen herrie en heb je ook geen last van windcirculaties afkomstig van de drone zelf. Nog een voordeel_ en Jimmy Jib Camera Crane kan 2 dagen filmen op één set accu's waarbij je met Drones de hele dag accu's blijft wisselen en je hiermee kostbare productietijd verliest. Tevens heb je met een jib meestal geen vergunningen nodig. Dus wil je efficiënt dynamische video shots produceren overweeg dan eens om craneshots te maken met name bij winderige dagen. Is ook wel zo veilig voor de mensen in de directe omgeving.

  3. Francis

    Ik moet voor mijn practisch examen perfecte bochten kunnen vliegen waarbij de drone netjes terug aankomt op zijn beginpunt. Wanneer er echter wind in het spel is, drijft de drone af van zijn gewone baan. Dat betekent dat je met de sticks moet corrigeren om de bocht perfect te houden en toch op het startpunt te arriveren. Kan er iemand mij zeggen op welke manier je met de sticks de windkracht neutraliseert. ik probeer het nu met trial en error, maar zou graag meer inzicht in het stuurwerk hebben.

Plaats een reactie