Donderdag was Alexander Klöpping te gast bij de Wereld Draait Door om te praten over drones. Zelf heeft Alexander een kleine micro drone bij waar hij een korte demonstratie probeert te geven. “Ik ben er helemaal niet goed in”, zegt Alexander wanneer de drone van de tafel vliegt en op de grond crasht. alexander-klopping-mathijs-van-nieuwkerk-drones-de-wereld-draait-door-quadcopter.

Opkomst

Drones zijn enorm in opkomst en worden ook steeds goedkoper. Voor een paar tientjes heb je al een kleine drone die je gewoon bij de speelgoedwinkel kunt kopen. Drones worden daarnaast steeds slimmer en voor 1000 euro heb je al een drone met een hele goede camera. Maar door de snelle ontwikkelingen van deze kleine onbemande luchtvaartuigjes zie je dat het ook wel eens mis gaat.

Negatief nieuws

Aan drones zitten niet alleen maar voordelen, maar kunnen ook voor negatieve doeleinden gebruikt worden. In de uitzending wordt gesproken over de drone die crasht in de tuin van het witte huis, de drone met radioactief zand op het dak van de Japanse premier Shinzo Abe, een drone die gespot is bij Franse kerncentrales en de drone met een Albanese vlag bij de voetbalwedstrijd Servië – Albanië. Een graffiti drone gebruikt om een billboard van Calvin Klein te bekladden, raakte een fotografe gewond door een drone bij TGI Friday’s en kwam een jumbojet bijna in botsing met een drone op JFK New York.

Anti-drone

Alexander is van mening dat hoe meer drones er in de lucht vliegen, hoe meer regelgeving er nodig is om dit te controleren. Hij verwacht dat de anti-drone industrie de komende tijd veel van zich laat horen. Een programmeur bij het bedrijf van Alexander Klöpping werkt aan de ontwikkeling van een drone die andere drones uit de lucht kan halen. Deze drone kan andere drones op afstand hacken. alexander-klopping-drones-de-wereld-draait-door-quadcopter-mathijs-van-nieuwkerkalexander-klopping-drones-de-wereld-draait-door-quadcopter-mathijs-van-nieuwkerk

Bedrijven tegen drones

Er zijn al een aantal bedrijven die anti-drone systemen aan het ontwikkelen zijn. Zo schiet volgens Alexander een Frans bedrijf netten de lucht in om drones naar beneden te halen, probeert een bedrijf aan de hand van geluid drones te herkennen waarna een waarschuwing wordt afgegeven en zijn meerdere bedrijven software aan het maken voor drones die andere drones kunnen hacken. Ook China ontwikkelt een anti-drone systeem. Zij werken aan een laser die kleine drones uit de lucht haalt.

Lily

Natuurlijk zijn drones ook gewoon heel leuk! Zo is Alexander zeer enthousiast over de nieuwe Lily drone die zonder besturing kan vliegen en jouw persoonlijke selfie drone is. De drone is door 5 gasten in een garage bedacht en kan automatisch vliegen door hem in de lucht te gooien. De lily drone gaat slechts 500 dollar kosten en Alexander kan niet wachten tot hij zijn eigen Lily drone heeft. lily-selfie-drone-vliegklaar-alexander-klopping-dwdd-de-wereld-draait-doorlily-selfie-drone-vliegklaar-alexander-klopping-dwdd-de-wereld-draait-door

Drones in Amsterdam

Mathijs van Nieuwkerk vraagt Alexander of het waarschijnlijk is dat drones in de toekomst boven de stad Amsterdam achter elkaar aan vliegen. Alexander ziet dit zeker wel gebeuren. Overheden kunnen drones gebruiken om te surveilleren en in het bedrijfsleven worden drones steeds vaker gebruikt. Makelaars gebruiken drones om huizen te filmen, boeren gebruiken het om ziektes op te sporen in gewassen en drones worden ook in de filmindustrie gebruikt.

Silicon Valley

Silicon Valley is nog steeds het kloopend hart als het gaat om deze ontwikkelingen. Alexander zegt: “Als je wilt zien waar het in de toekomst, of zeer binnenkort naar toe gaat, dan moet je kijken wat hele slimme mensen, die in Silicon Valley wonen, in het weekend thuis doen. Die zijn allemaal met dit soort dingetjes aan het kloten”.

Uitzending

Bekijk hier het fragment uit de uitzending van De Wereld Draait Door van donderdag 14 mei.

1 Reacties

  1. Dennis

    Lol, hij heeft duidelijk weinig geoefend de afgelopen jaren :)

Plaats een reactie