Een drone die je draagt om je pols en op ieder gewenst moment kan worden uitgezonden lijkt op een uitvinding uit een James Bond-film, maar het team van Nixie is al een aardig eind op weg. Nixie, de eerste wearable drone, weegt minder de 50 gram, kan foto's van hoge kwaliteit maken en staat in verbinding met een smartphone. "Drones bieden een nieuw perspectief van opnames", zegt Jelena Jovanic, Nixie's projectmanager, "maar tot op heden is het nog niet haalbaar geweest om een drone te besturen terwijl je andere dingen aan 't doen bent."nixie-smartphone-app Het dragen van een drone om je pols is een leuk aspect, maar Nixie kan veel meer. De combinatie van een ingenieuze algoritmen en intelligente sensoren geven de wearable drone een indrukwekkend scala aan functies:.

Boomerang

In de 'Boomerang'-modus neemt Nixie een positie in op vaste afstand van de drager, neemt een foto en keert vervolgens terug naar de eigenaar.

Panorama

In de 'Panorama'-modus registreert de wearable drone haar omgeving in 360 graden.

Follow me

In de 'Follow me'-modus zal Nixie de eigenaar volgen en foto's maken tijdens de afgelegde route.

Hover

De 'Hover'-modus biedt de fotograaf de mogelijkheid om foto's te maken vanuit een gewenste positie. Andere drones beschikken over vergelijkbare functionaliteiten, maar geen enkel apparaat biedt een dergelijke draagbaarheid of gebruiksvriendelijkheid. "We proberen geen quadcopter te bouwen, we proberen een persoonlijke fotograaf te maken", aldus Jovanovic. nixie-wearable-drones-modellennixie-wearable-drones-modellen

Nieuw perspectief op fotografie

Jovanovic en haar partner Christoph Kohstall, een Stanford postdoc die een Ph.D. in kwantumfysica heeft, geloven dat fotografie zich momenteel op een omslagpunt bevindt. De eerste camera's waren groot, duur en moeilijk te bedienen. De laatste honderd jaar zijn er steeds kleinere, goedkopere en makkelijk te gebruiken camera's geproduceerd, maar het einde van de camera is nog lang niet in zicht. Zo zorgt Google Glass voor de ultieme draagbaarheid, maar geeft dragers enkel een vast perspectief. Surveillance drones bieden unieke kijkpunten, maar zijn moeilijk te bedienen. Nixie probeert het beste van beide werelden te verenigen. nixie-actiesporten-wearable-dronenixie-actiesporten-wearable-drone

Ontstaan van het idee

Nadat Kohstall vorig jaar een quadcopter als geschenk voor Kerstmis kreeg, begon hij te knutselen en te zoeken naar manieren om de technologie te verbeteren. Hij leerde snel dat drones de neiging hebben om te verdrinken bij een crash in het water, dus bouwde hij een werkend prototype dat kon duiken en te voorschijn kon komen van onder het wateroppervlak. Naarmate meer vrienden van Kohstall en Jovanovic de duikende quadcopter in gebruik hadden, was de meest voorkomende klacht dat de quadcopter te groot en te zwaar was. Als reactie op de feedback experimenteerde Kohstall met draagbare oplossingen en knutselde hij een bril met propellors in elkaar. Het nadeel van deze draagbare oplossing was dat een brildrager zijn kijkvermogen verliest zodra de vliegende bril het hoofd van de gebruiker verliet. Hierdoor kwam Kohlstall op het idee te kiezen voor een draagbare drone in de vorm van een 'smartwatch'. nixie-fotos-wearable-dronenixie-fotos-wearable-drone

Kan het gebouwd worden?

Nixie is een indrukwekkend concept en de eerste prototypes bewijzen het principe, maar de grote vraag is of het uiteindelijke ontwerp kan worden vervaardigd zonder dat dit ten koste gaat van de slanke look. De sterke achtergrond van de teamleden van Nixie suggereert dat zij dit kunnen realiseren. Als tiener ontwierp Kohstall een telescoop die een punt in de hemel kon volgen voor het maken van astrologische foto's. Met behulp van de onderdelen van een fietsframe en Lego-motoren knutselde hij voor zijn afstudeeropdracht een werkend prototype in elkaar. Jovanovic heeft eerder gewerkt aan drones die konden duiken en komt uit een familie waar hardware het gesprek aan de eettafel is. Haar moeder werkt aan het ontwerp voor Google Glass, haar vader staat aan het hoofd van R&D voor een high-end hoofdtelefoon bedrijf en haar broertje is verantwoordelijk voor productontwikkeling bij de auto-startup Automatisch. Nixie teamleden Michael Niedermayr, Floris Ernst, Stefan Niedermayr, Steven Le, Kris Winer en Jeremy Swerdlow maken het team compleet met hun expertise in bewegingsvoorspelling-algoritmen, ontwerp en bouwkunde. team-nixie-team-membersteam-nixie-team-members Ondanks deze indrukwekkende familie, vereist Nixie een perfecte uitvoering op het gebied van controle over de algoritmen, gebruiksvriendelijkheid en industrieel ontwerp. De huidige prototypes zijn licht van gewicht, maar missen de duurzaamheid die de hedendaagse consument vereist. Met name het vinden van de juiste materialen die zowel duurzaam, lichtgewicht als flexibel zijn, vormt momenteel een grote uitdaging binnen het Nixie-project. "Alles wat draagbaar is moet mooi zijn. Ik hoorde iemand zeggen: 'wearables moeten sensueel zijn en u als persoon te kunnen vertegenwoordigen', dat is een enorme uitdaging op het gebied van het ontwerp", zegt Jovanovic. "Gelukkig is er niemand in ons team die problemen uit de weg gaat."

Naam

Een ding dat is gesetteld is de naam. "We hebben bewust niet gekozen voor een term met het woord 'drone', aangezien dit woord voor sommige consumenten een zware lading heeft", zegt Kohstall. Geïnspireerd door zijn duikende drone koos hij voor de naam 'Nixie', een bekende Duitse watergeest. "Nixie, was schattig, licht en leuk dus de naam is gebleven."

Intel's Make It Wearable wedstrijd

Nixie is één van de 10 projecten in de running voor een startkapitaal van 500.000 dollar tijdens Intel's wedstrijd 'Make It Wearable'.

1 Reacties

  1. mb

    i like it ! great idee

Plaats een reactie